
Rijksmuseum, Amsterdam (2011)
Rijksmuseum Amsterdam
In de periode 2008 – 2011 hebben wij het voorrecht gehad om op meerdere bekwaamheden ons te vertegenwoordigen door stucwerk, voegwerk en metselwerk te verrichten. zijn we natuurlijk dat wij optisch gezien zo’n groot aandeel hebben gehad aan de zichtbare delen in het Rijksmuseum.
Meerdere aannemers
De wijze van organisatie maakte op ons een grote indruk. De hele verbouwing werd verricht door meerdere aannemers. De werkzaamheden werden dan ook verricht in verschillende onderdelen en gedeelten genoemd percelen. Het perceel waar wij onder zaten was perceel 6. Dit hield in dat je op je kleding zichtbaar maakte waar je onder viel, wie je was en op welke plaatsen en onderdelen je bezig hoorde te zijn. Wij zijn dankbaar voor het vertrouwen, de correcte afwerking en de samenwerking tot op het laatst. Elkaar lachend en vrolijk aankijken bij de start van de werkzaamheden is één punt. Dit te doen aan het einde van zo’n complex verhaal vinden wij nog belangrijker en een grotere prestatie.
In de loop der jaren zijn er zoveel verbouwingen geweest, dat je kunt stellen dat er complete gebouwen in het Rijksmuseum waren gebouwd. Besef dat er in de eerste jaren enorm moest worden gesloopt om de niet originele delen te verwijderen. Ook is er een geruime tijd niets gebeurd omdat er moest worden bepaald hoe zaken eruit moesten gaan zien. Er is veel toegevoegd, wat veelal in meerdere betonnen verdiepingen onder het maaiveld uitgevoerd is. Dit hebben ze zo gedaan om alles volgens de normen van deze tijd te kunnen verwezenlijken.
Wij zijn bij het Rijksmuseum begonnen op het moment dat men begon met de opbouw van het originele Rijksmuseum. Dit is halverwege 2008 geweest. Zoals veel mensen in de bouw weten is het eenvoudiger en sneller om iets nieuws neer te zetten dan het te restaureren. Vooral wanneer het aan alle eisen van nu moet voldoen. Denk hierbij aan de veiligheid in verband met de schilderijen, eisen betreffende de klimaatbeheersing, etc.
Stucwerk vervangen
In eerste instantie zijn we in het Rijksmuseum gestart om, op enkele delen na, het stucwerk voor 100% te vervangen.
Wanneer u het Rijksmuseum binnenloopt ziet u op de voorgevel boven de hoofdingang al enkele delen stucwerk wat wij vervangen hebben. Daarnaast Wanneer je vervolgens door de tunnel loopt ziet u bogen aan de linker- en rechterzijde. Dit is door ons volledig vervangen met het doel ze de natuurstenen uitstraling te geven. Om u een indruk te geven om hoeveel stucwerk het gaat, kunnen wij aangeven dat wij circa 30.000 kilo kalkmortel gebruikt hebben.
Voegwerk verrichten/restaureren
Aan de gevels van de bibliotheek van het Rijksmuseum hebben we voegwerk moeten verrichten/restaureren. Grotendeels was het voegwerk in goede staat. De volledige zijgevel moest volledig opnieuw gevoegd worden. Deze was als enige in het verleden al eens opnieuw gevoegd, zijnde het met cement. Nu is hij met een 100% kalkmortel gevoegd, zonder toevoeging van cement. Om meer bij de verweerde kleur in de buurt te komen, hebben we gebruik gemaakt van donker marmer geel.
Bij een gedeelte van de souterrains, aan de rechterkant van het Rijksmuseum, hebben we veel metselwerk moeten vervangen. Dit doordat veel schade was ontstaan in de loop der jaren. Complete bogen en veel poeren zijn tot zo’n 1 à 2 meter vervangen en de bogen zelf zijn op veel plaatsen gedeeltelijk ingeboet.
Er is een ploeg nog vele weken daarna bezig om vele mortelreparaties in beschadigde stenen uit te voeren. Dit hebben ze gedaan met een speciaal op kleur gemaakte reparatiemortel. Al het gerestaureerde metselwerk bedroeg een vloeroppervlakte van meer dan 400 m2.